Hodnocení tuhých maziv pro kontakt kolo-kolejnice s využitím kladkového stavu - Bílek, Adam (Univerzita Pardubice, 2024)
Pohyb železničních vozidel po infrastruktuře je ovlivňován množstvím aspektů. Mezi ty důležité patří bezpečnost, spolehlivost a také poskytnutí komfortu cestujícím. Nanášením tuhého maziva na určité místo okolku železničního kola ovlivňujeme při jízdě železničních vozidel všechny výše uvedené aspekty. Proto má oblast experimentálního zjišťování, analyzování a rozvoje problematiky mazání okolku velký význam. Tato práce se věnuje problematice experimentálního zjišťování vlivů přítomnosti maziva v kontaktu kola a kolejnice na zkušebním kladkovém stavu. K provedení experimentů je součástí této práce i doplnění zkušebního stavu o držák maziva, naměření adhezních charakteristik pro jednotlivé vzorky maziva a jejich vyhodnocení. Práce pak poskytuje souhrnnou představu o provedených měřeních a vyhodnocení vlivu maziva.
Assessment of solid lubricants for wheel-rail interface using a roller rig
Keywords: tuhá maziva; dvoukotoučový stroj; kladkový stav; součinitel tření; kontakt kolo - kolejnice; Solid lubricants; twin-disc machine; roller rig; coefficient of friction; wheel-rail contact