Společenství obcí - Čvančarová, Dominika (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce s názvem "Společenství obcí" se zaměřuje na analýzu meziobecní spolupráce v České republice, s důrazem na formu společenství obcí. První kapitola popisuje historický vývoj a typologii této spolupráce. Druhá se věnuje právnímu postavení, organizační struktuře a kompetencím společenství obcí. Třetí kapitola mapuje jejich vznik a zánik. Čtvrtá se zaměřuje na hospodaření, sdílení služeb a ekonomické fungování těchto sdružení. Závěrečné kapitoly obsahují kvalitativní výzkum postavený na rozhovorech s odborníkem z Ministerstva vnitra a předsedou konkrétního společenství, které poskytují teoretický i praktický pohled na problematiku. Součástí práce je také případová studie a příklady dobré praxe ze zahraničí.
Community of Municipalities
Keywords: veřejná správa; spolupráce obcí; společenství obcí; regionální rozvoj; public administration; cooperation of municipalities; community of municipalities; regional development