Dokumentace genocidy Romů za 2. světové války v Československu-nálezová zpráva - Závodská, Milada; Viková, Lada (My University, 2017)
Nálezová zpráva odhaluje kontinuitu a diskontinuitu v bádání o romském holocaustu a především upozorňuje na tři konvoluty archiválií, které jsou badatelům nově zpřístupněny a dosud nebyly probádané - osobní spisy žadatelů o Osvědčení dle zákona 255/1946 Sb. uložené ve VHA v Praze, osobní spisy žadatelů o odškodnění pseudolékařských pokusů uložené v NA (fond Svazu protifašistických bojovníků) a Fond Svazu Cikánů -Romů - archiválie dokumentující činnost Komise bývalých vězňů koncentračních táborů uložené v MZA v Brně. Autorky upozorňují na vzájemnou komplementaritu těchto archiválií.
Documantation of Roma holocaust during the 2 nd world war in the Czechoslovakia - finding article
Keywords: Holocaust Romů; romská historie; archiválie.; Roma holocaust; Historiography of Roms; documents in archives.