Příprava a studium adsorpčních vlastností dhbq MOF - Kuťáková, Alena (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato práce se zabývá přípravou a zkoumáním adsorpčních vlastností dhbq MOF. MOF jsou organo kovové materiály s pravidelnou vnitřní strukturou. Vyznačují se dobrou porozitou, adsorpčními a katalytickými vlastnostmi. Dhbq MOFy jsou tvořeny 2,5-dihydroxy-1,4-benzochinonem a dvoumocnými kovy, které vytváří 2D strukturu spojenou vodíkovými můstky. U dhbq MOFů byly potvrzena úspěšná syntéza pomocí infračervené spektroskopie. U většiny dhbq MOFů byla retgenovou difrakcí potvrzena krystalová struktura. MOfy obsahující dvoumocné kationty Mn, Fe, Mg a Zn, Fe MOfy vykazují mikroporozitu. Na vzorcích byla změřena adsorpce methanu a oxidu uhličitého za 25°C, 10°C a 0°C. Z adsorpčních izoterem bylo zjištěno, že dhbq MOFy se s opakovaným použitím rozpadají navzdory své stabilitě po syntéze.
Preparation of dhbq MOFs and study of their adsorption properties
Keywords: MOF; charakterizace; adsorpce; metan; CO2; rentgenová difrakce; infračervená spektroskopie; MOF; characterization; adsorption; methane; CO2; x-ray diffraction; infrared spectroscopy