Separace polykondenzovaných alkoholů pomocí kapalinové chromatografie - Jarešová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce se zabývá polykondenzovanými alkoholy, jejich vlastnostmi, využitím a jejich analýzou pomocí kapalinové chromatografie. Dále jsou zde popsány principy kapalinové chromatografie a možnosti detekce polykondenzovaných alkoholů. Experimentální část aplikuje teoretické poznatky na analýzu vzorku polyethylenglykolu a neznámého vzorku s možným obsahem polypropylenglykolu. Je provedena analýza pomocí kapalinové chromatografie s UV a hmotnostní detekcí. V hmotnostním spektru jsou identifikovány oligomery PEG s počtem jednotek 5-15.
Separation of polycondensed alcohols using liquid chromatography
Keywords: polykondenzované alkoholy; polyethylenglykol; polypropylenglykol; kapalinová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; polycondensed alcohols; polyethylen glycol; polypropylen glycol; liquid chromatography; mass spectrometry