Fenomén prostituce u Romů na středním a východním Slovensku - Douša, Michal (Univerzita Pardubice, 2010)
Smyslem této bakalářské práce je, jak název napovídá, především zmapování a popsání vzrůstajícího fenoménu romské prostituce ve zmíněných lokalitách. Nekladu si však ambice předložit vyčerpávající demografické statistiky, nýbrž se budu snažit vhlédnout z antropologické perspektivy pod pokličku tohoto dynamického jevu a poukázat na etnická specifika, která zde prostituci romskou odlišují od prostituce jako takové (běžné, bez etnického vyhranění) a to zejména v motivaci aktérů. Mou základní výzkumnou hypotézou je tvrzení, že tato romská "etnoprostituce" se může odehrávat de fakto pouze v urbánním prostředí, protože narozdíl od romské osady to tamní sociální sítě umožňují.
Phenomenon of Gypsie's prostitution at central and eastern Slovakia
Keywords: Romové; prostituce; Slovensko; Gypsies; prostitution; Slovakia