Kontraindikace systémové trombolýzy u pacientů s akutní cévní mozkovou příhodou. (Sledování důvodů, proč nebyla podána systémová trombolýza) - Křenová, Martina (Univerzita Pardubice, 2012)
V diplomové práci se zaměřuji na sledování pacientů s ischemickou cévní mozkovou příhodou (iCMP) a sledováním důvodů, proč u nich nebyla podána systémová trombolýza. Práce je rozdělena na část teoretickou a výzkumnou. V teoretické části je popsána definice, epidemiologie, fyziologie mozkového oběhu a dělení cévních mozkových příhod (CMP), kde nadále podrobně rozepisuji ischemickou CMP. O hemoragické CMP se zmiňuji velmi stručně, neboť u těchto cévních mozkových příhod nemůže být podána systémová trombolýza. Pokračuji rizikovými faktory iCMP, projevy a příčinami mozkové ischemie, klinickým obrazem, diagnostikou, terapií a prevenci mozkových ischemických iktů. Ve výzkumné části sleduji dané kontraindikace u žen a u mužů. U žen to jsou: věk, čas, dekompenzovaná hypertenze, NIHSS skóre, antikoagulační terapie, stav po CMP, nízké trombocyty a tumor. U mužů jsem sledovala tyto kontraindikace: věk, čas, dekompenzovaná hypertenze, NIHSS skle, antikoagulační terapie, stav po CMP, nízké trombocyty, tumor, INR nad 1,7, úraz a aneurysma. V této části jsem si stanovila 4 výzkumné otázky, 4 pracovní hypotézy a 2 hypotézy. Zaměřuji se také na daný věk pacientů. Dále zkoumám, kolik pacientů z celkového počtu trombolýzu absolvovalo.
Condraindication of system trombolysis of patients with stroke (Monitoring reasons why wasn´t givn system trombolysis)
Keywords: cévní mozková příhoda; ischemie; kontraindikace trombolýzy; terapie akutní CMP; prevence; věk; stroke; ischemia; contraindications to thrombolysis; acute stroke treatment; prevention; age