Speciální tiskové barvy - Josífková, Václava (Univerzita Pardubice, 1997)
Práce obsahuje přehled tiskových barev se speciálními efekty, včetně principu jejich funkce a množství využití v bezpečnostním tisku. U vybraných fluorescentních barev byla naměřena absorpční a fluorescenční spektra zkušebních tisků. Byla sledována závislost absorpce, fluorescence a lesku na množství nanesené barvy. Měření bylo provedeno pro pět vzorků každé barvy. Barvy byly naneseny potiskovacím přístrojem na stejný druh papíru a měřeny za stejných podmínek. Kromě fluorescenčních barev byly testovány i barvy s kovovým efektem a neutralizační barva. Získané experimentální výsledky jsou prezentovány ve formě grafů a tabulek.
The special printing inks
Keywords: polygrafie; tiskové barvy; speciální efekty; bezpečnostní tisk