Kořeny kultu římských císařů - Matějusová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce pojednává o kořenech kultu římských císařů a kultu samotném. Podrobněji popisuje život a kult Gaia Iulia Caesara a Octaviana Augusta. Nastiňuje vztah Římanů k divinizovaným císařům a jejich smýšlení o kultu na základě obsáhlé analýzy kultury antického Říma. Sleduje podobnosti mezi hellénistickými, orientálními a římskými panovnickými kulty. Cílem práce je spíše zachytit současný stav bádání v této oblasti než badatelský přínos.
The roots of the Roman Imperial Cult
Keywords: kult císařů; římští císaři; římské náboženství; divinizace; panovnický kult; Caesar, Gaius Iulius; Augustus, Octavianus; kulty; imperial cult; roman emperor; roman religion; divinisation; ruler cult; cults