Stanovení fluoru vysokorozlišovací molekulovou absorpční spektrometrií s kontinuálním zdrojem záření (HR-CS-MAS) - Franko, Benjamín (Univerzita Pardubice, 2022)
Stanovenie F pomocou molekulárnej absorpcie monofluoridu gália (GaF) na rotačnej čiare 211.248 nm bolo optimalizované pomocou ContrAA 600 HR-CS-ETAAS. Spektrum elektrónovej excitácie GaF bolo získané v plynnej faze elektrotermického atomizátoru za vhodných experimentálnych podmienok po prídavku 100 g Ga na injekciu do grafitovej trubice ako molekulotvorného činidla s prídavkom zmesy chemického modifikátora 1,5 g Rh + 30 g CA. Týmto spôsobom sa mohla použiť maximálna teplota pyrolýzy 550 °C a optimálna teplota tvorby molekúl bola 1400 °C. Analyzovalo sa niekoľko vzoriek minerálnej vody a nápojov a jeden certifikovaný referenčný materiál (NIST SRM1566b Oyster Tissue). Výsledky boli v dobrej zhode s certifikovanou hodnotou. Detekčný limit a charakteristická hmotnosť metódy boli 7,2 g L -1 F a 0,19 ng F, v danom poradí.
Determination of fluorine by high resolution-continuum source-molecular absorption spectrometry (HR-CS-MAS)
Keywords: HR-CS-AAS; stanovenie fluóru; gallium mono fluorid; minerálna voda; nápoje; HR-CS-AAS; Fluorine determination; Gallium mono-fluoride; mineral water; beverage