Syntéza organocíničitých stannoxánů a monoorganocíničitých sloučenin obsahujících Y,C,Y-chelátující ligandy - Hodinková, Šárka (Univerzita Pardubice, 2008)
Bylo připraveno celkem 13 originálních sloučenin, z toho 3 organocíničité stannoxany, 6 monoorganocíničitých sloučenin, 2 diorganocíničité sloučeniny, triorganocíničitá sloučenina, tetraorganocíničitá sloučenina. Monoorganocíničité sloučeniny obsahují N,C,Nchelátující ligandy (2,6-(CH2NMe2)2C6H3), ostatní připravené organocíničité sloučeniny obsahují O,C,O-chelátující ligandy (2,6-(ROCH2)2C6H3, kde R = Me; t-Bu). Všechny připravené sloučeniny byly identifikovány pomocí elementární analýzy, bodu tání, 1H, 13C a 119Sn NMR spektroskopie. Byla studována struktura těchto sloučenin jak v tuhé fázi tak v roztoku. Struktura v tuhé fázi byla zjištěna pomocí rentgenové difrakční analýzy monokrystalického materiálu. Struktura v roztoku byla stanovena pomocí 1H, 13C a 119Sn NMR spektroskopie.
Synthesis of organotin stannoxanes and monoorganotin(IV) compound containing Y,C,Y-chelating ligands
Keywords: organocíničité stannoxany; monoorganocíničité sloučeniny; chelátující ligand; NMR spektroskopie; rentgenostrukturní analýza