Příprava a nitrace heterocyklických prekursorů 2,2-dinitroethen-1,1-diaminu - Horák, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato diplomová práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou rozebrány dosud publikované syntézy 2,2-dinitroethen-1,1diaminu (FOX-7). Pro laboratorní i pro technologickou aplikaci byla vybrána metoda vycházející z 2-metylimidazolidin-4,5dionu, která nevede ke vzniku dinitrometanu jako vedlejšího produktu. V praktické části byla provedena kondenzace acetamidinium-acetátu a acetamidinium-sulfátu na 2-metoxy-1metylimidazolidin-4,5dion, který byl dále hydrolýzou převeden na 2-hydroxy-1metylimidazolidin-4,5dion. Byla ověřena nitrace obou látek vedoucí k identickému meziproduktu nitrace2-(dinitrometylen(imidazolidin-4,5dionu, který následnou hydrolýzou poskytoval FOX-7. Dále byl studován vliv metanolického prostředí na 2-metoxy_2metylimidazolidin-4,5dion na 2-metyl_1H-imidazol-4,5dion působením anhydridu kyseliny octové. Byla vypracována metodika stanovení čistoty FOX-7 pomocí UV-Vis spektrofotometrie v alkalické oblasti.
Preparation and nitration of heterocyclic precursors of 2,2-dinitroethen-1,1-diamine
Keywords: nitrace; 2-Hydroxy_2-metalimidazolidin-4,5-dion; 2-Metoxy_2-metylimidazolidin-4,5-dion; 2,2-Dinitroeten-1,1-diamin; UV-Vis spektofotometrie; nitration