Syntéza a reaktivita komplexů obsahujících hybridní amino-guanidinátový ligand - Šimek, Martin (Univerzita Pardubice, 2021)
V rámci této diplomové práce byla vypracována rešerše zabývající se vlastnostmi a přípravou guanidinů a guanidinátů se zaměřením na hybridní guanidináty a nedávné pokroky v oblasti přípravy guanidinátů prvků 15. skupiny, a od nich odvozených kationtů. Reakcí N,N‘-bis(diisopropylfenyl)-N‘‘-{2-[(dimethylamiono)methyl]fenyl}guanidinu a N,N‘-bis(diisopropylfenyl)-N‘‘-[2-(pyridin-2-yl)ethyl]guanidinu s halogenidy pniktogenů byly připraveny dvě série nových guanidinátových komplexů. Z některých z těchto komplexů byly pak reakcí s trimethylsilyl jodidem připraveny odpovídající jodidy. Mezi těmito nově připravenými komplexy byly také dva guanidinato(2-) chloroarsiny, které doposud nebyly žádným jiným způsobem připraveny. Připravené komplexy byly charakterizovány pomocí 1H, 13C{1H} a 31P{1H} NMR spektroskopie a za pomoci techniky XRD.
Synthesis and reactivity complexes containing hybrid amino-guanidinate ligand
Keywords: guanidin; hybridní guanidin; guanidinát(2-); fosfor; arsen; fosfoniový kation; strukturní studie; guanidinato(2-) chloroarsin; guanidine; hybrid guanidine; guanidinate(2-); phosphorus; arsenic; phosphonium cation; structural studies; guanidinium(2-) chloroarsine