Korelace buněčného cyklu a primární řasinky po účinku ionizujícího záření - Vásquezová, Dana-Victoria (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá cytoskeletálními změnami, které zde reprezentuje primární řasinka, v buňce po jejím ovlivnění ionizujícím zářením. Zejména analyzuje výskyt a velikost primární řasinky v souvislosti s různě vysokými dávkami ionizujícího záření, prozkoumává míru proliferace a viability buněk v souvislosti s ozářením a také zkoumá změny v buněčném cyklu, které se po ovlivnění uskutečnily. Vyhodnocení probíhala na základě výsledku WST-1 testů, imunofluorescenčního barvení a analýzy buněčného cyklu na průtokovém cytometru u ozářených buněk se srovnáním v neozářenou kontrolou.
Correlation of the cell cycle and primary cilia after exposure to ionizing radiation
Keywords: primární řasinka; ionizující záření; buněčný cyklus; radiorezistence; imunofluorescenční barvení; proliferace buněk; primary cilia; ionizing radiation; cell cycle; immunofluorescence microscopy; cell proliferation