Církevní architektura a menší sakrální stavby na Opočensku - Poskočilová, Šárka (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato bakálářská práce se zabývá církevní architekturou a menšími sakrálními stavbami na Opočensku. První část pojednává o charakteristice geografického a historického vymezení regionu. Práce přináší náhled na přehled církevní architektury od středověku až do současnosti. Další částí je typologie menších církevních památek a jejich role v krajině. Hlavní částí je katalog kostelů a menších církevních památek se zaměřením na jejich historii, ikonografii, popis architektury a její výzdoby, umělecky a historicky cenného mobiliáře. Závěrečná část je věnována současnému stavu objektů a památkové ochraně.
Church Architecture and Smaller Sacral Buildings in the Opočno Region
Keywords: církevní architektura; sakrální památky; Opočensko; kostely; boží muka; kaple; kříže; křížové cesty; sochy; sacral architecture; sacral monuments; churches; calvaries; chapels; crosses; ways of the cross; sculptures