Historie farnosti Poniklá na přelomu 19. a 20. století - Holubec, Miloš (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato práce se zabývá historií obce a farnosti Poniklá od prvních písemných zmínek, přičemž její hlavní zaměření je na přelom 19. a 20. století až do prvních let Československé republiky. Práce okrajově zabíhá i do dějin církevní a světské správy zdejšího regionu. Jednotlivé kapitoly pojednávají např. o území farnosti, zdejších kněžích, pro farnost důležitých událostech, farním majetku apod. Hlavním pramenem je ponikelská farní kronika, kterou se zabývá samostatná kapitola. Několik stran je věnováno také pohledu na náboženský život v obci skrze kroniku školní.
The history of the Poniklá parish at the turn of 19th and 20th century
Keywords: fary; farnosti; Harrachové; kněží; kostely; Poniklá; školy; rectory; parish; Harrach; priests; churches; Poniklá; schools