Kasiteritová violeť s příměsemi - Karolová Lucie (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi přípravy pigmentů založených na oxidu cíničitém, dopovaného ionty chrómu a ionty dalších příměsí, a to Ln a M (kde Ln = Ce, Pr, Tb a M = Ti, Zr, Si). Pigmenty obecných vzorců Sn1-xCrxO2 (kde x = 0,001; 0,002; 0,003; 0,004; 0,005; 0,01; 0,03 a 0,05), Sn1-2xCrxLnxO2 a Sn1-2xCrxMxO2 (kde x = 0,002; 0,005 a 0,01) byly připraveny klasickou keramickou metodou kalcinací při teplotě 1350 - 1500°C (s nárůstem po 50°C). Vybrané pigmenty byly rovněž připraveny metodou suspenzního mísení surovin a mechanickou aktivací za sucha i za mokra. Pigmenty syntetizované s využitím různých metod přípravy byly následně vzájemně porovnávány z hlediska jejich barevných vlastností. V práci byl zkoumán vliv rostoucího množství Cr a ostatních příměsí (Ce, Pr, Tb, Ti, Zr, Si). Rovněž byl studován vliv teploty syntézy. U syntetizovaných pigmentů byla dále zkoumána velikost částic a jejich distribuce. Připravené pigmenty byly aplikovány do organického pojivového systému a do keramické glazury. Jejich barevné vlastnosti byly hodnoceny pomocí barevných souřadnic L*, a*, b* v systému CIE L*a*b*. Následně byly hodnoceny na základě výsledků získaných z rentgenové difrakční analýzy z hlediska jejich fázového složení. Pigmenty obecného vzorce Sn1-xCrxO2 a pigmenty s obsahem příměsí (Sn1-2xCrxLnxO2 a Sn1-2xCrxMxO2) byly vzájemně porovnávány pomocí celkové barevné diference ECIE*.
Chrome Tin Orchid Cassiterite with admixtures
Keywords: kasiteritová violeť; kasiteritové pigmenty; keramické pigmenty; chrome Tin Orchid Cassiterite; cassiterite pigments; ceramic pigments