Analýza vitaminů B2 a B6 v potravinách - Králíčková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce je zaměřená na získání souhrnných poznatků o vitaminu B2 (riboflavinu) a vitaminu B6 (pyridoxinu). V této práci jsou shrnuty informace o zmiňovaných vitaminech B2 a B6, jejich historii, vlivu na lidský organismus a informace o metodách jejich stanovení. Úvodní část práce je věnována teoretickým informacím, mezi které jsou zahrnuty struktury vitaminů B2 a B6, fyzikálně-chemické vlastnosti, výskyt v potravinách a doporučený denní příjem. Dále jsou v této práci zmiňovány zdravotní aspekty spojené s vitamíny B2 a B6. Druhá část práce popisuje metody, které lze využít při stanovení vitaminu B2 a B6. Mezi tyto metody patří metoda mikrobiologická, fluorimetrická, polarografická a chromatografická.
Analysis of vitamins B2 and B6 in foodstuffs
Keywords: vitamin B2; riboflavin; vitamin B6; pyridoxin; analýza potravin; riboflavine; pyridoxine; food analysis