Detekce a kvantifikace prozánětlivého biomarkeru Pentraxinu 3 pomocí magneto-imunosenszoru - Musilová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato diplomová práce byla zaměřena na sestavení citlivého systému pro detekci zánětlivého biomarkeru Pentraxinu 3. Pentraxin 3 je jedním z možných biomarkerů souvisejících s rizikem předčasného porodu v důsledku zánětlivých procesů v děloze během těhotenství. Systém je založen na elektrochemické detekci imunokomplexu, který byl vytvořen s protilátkami imobilizovanými na magnetické částice. Při sestavení elektrochemického biosenzoru byly pro detekci vzniklého imunokomplexu použity sekundární protilátky značené zlatými nanočásticemi (AuNPs) nebo kvantovými tečkami (PbS QDs) v kombinaci se silika nanočásticemi (SiNPs), které byly zařazeny pro snadnou separaci v průběhu značení. Díky velkému specifickému povrchu lze předpokládat také lepší účinnost značení. K detekci byla využita metoda square-wave rozpouštěcí voltametrie, a to pro kvantové tečky v anodické oblasti (SWASV) a pro zlaté nanočástice v katodické oblasti (SWCSV)
Detection and Quantification of Proinflammatory Biomarker Pentraxin 3 Using Magneto-immunosensor
Keywords: PTX3; biomarker; předčasný porod; elektrochemický imunosenzor; magnetické částice; zlaté nanočástice; kvantové tečky; square-wave voltametrie; preterm birth; electrochemical immunosensor; magnetic particles; gold nanoparticles; square-wave voltammetry