Obecní zřízení a jeho uplatnění v městě Pelhřimov - Burdová, Petra (Univerzita Pardubice, 2005)
Bakalářská práce je věnována problematice obecního zřízení na našem území. První kapitola se zabývá vývojem zřízení na území českého státu od 13. století až po současnost. Další část se týká současného obecního zřízení, které je upraveno zákonem č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů. Charakterizuje pojem obec, její organizaci a v neposlední řadě její působnosti. V další části práce je obecní zřízení aplikováno konkrétně na město Pelhřimov. Znázorňuje tak realizaci tohoto právního rámce v praxi. Do této části je zařazena analýza místních poplatků, jejichž problematika spadá do samostatné působnosti obcí. V závěru se práce zaměřuje na přiblížení prostředí Pelhřimovska.
The municipal constitution - implementation in Pelhřimov
Keywords: obecní zřízení; zákon o obcích; obce; působnost obce; orgány obce; místní poplatky; Pelhřimov; Mikroregion