Studium vlivu zesítění polyethylenu při zpracování metodami vstřikování a rotomoulding na mechanické vlastnosti a chemickou odolnost - Janíček, Petr (Univerzita Pardubice, 2021)
Naplní této diplomové práce je studium vlivu zesítění polyethylenu na mechanické vlastností a chemickou odolnost. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku jednotlivých typů polyethylenů, možnosti jejich zesíťování a zpracovatelské technologie. V experimentální části jsou zkoumány rozdíly chemické odolnosti zesíťovaného, nezesíťovaného LLDPE a jejich směsi (66,5 % zesíťovaný a 33,5 % nezesíťovaný LLDPE) ve 4 chemických médiích -benzinu, naftě, brzdové a chladící kapalině během 6 měsíců. Dále je pozorován vliv použité zpracovatelské technologie (rotomoulding a vstřikování) a síťování polyethylenu na mechanické vlastnosti.
Effect of crosslinking of polyethylene processing by injection and rotational moulding on mechanical properties and chemical resistance
Keywords: polyethylen; síťování; vstřikování; rotomoulding; mechanické vlastnosti; chemická odolnost; polyethylene; crosslinking; injection moulding; mechanical properties; chemical resistance