Vliv volebního cyklu na rozpočty obcí ČR - Keltner, Patrik (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce je zaměřena na problematiku volebního cyklu. Konkrétně je cílem práce posoudit vliv volebního cyklu na rozpočty obcí ČR. V práci je popsána veřejná volba, volební cyklus a obecní rozpočty. Analýza obecních rozpočtů čerpá data z MONITORU a zaměřuje se na výdajovou část rozpočtu, která je zpracována pro období 1998-2023 v ČR. Je zde uvedeno, jak se jednotlivé výdajové položky podílí na rozpočtu, zda dochází k výkyvům v roce voleb a kam jsou finanční prostředky směrovány.
The Impact of the Election Cycle on the Budgets of Municipalities in the Czech Republic
Keywords: veřejná volba; politicko-ekonomický cyklus; volební cyklus; obce; rozpočet; public choice; political-economics cycle; election cycle; municipalities; budget