Onemocnění prsu u žen v postreprodukčním věku - Seidlová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zabývá problematikou onemocnění prsu u žen v postreprodukčním věku. Teoretická část poskytuje základní informace o menopauze a jejím vlivu na zdraví prsu, zabývá se nádorovým onemocněním, rizikovými faktory, diagnostickými metodami a zejména prevencí a samovyšetřením prsu. Průzkumná část - dotazníkové šetření získává informace o povědomí žen o rizikových faktorech, příznacích a možnostech prevence nádorových onemocnění. Vyhodnocením údajů respondentů vznikl pravdivý obraz o reálných znalostech žen v oblasti příznaků a prevence nádorového onemocnění. Na základě získaných poznatků byl vytvořen edukační materiál zaměřený na základní informace o onemocnění prsu a samovyšetření žen.
Breast illness in women after post reproductive age
Keywords: nádorové onemocnění prsu; screening; prevence; samovyšetření prsu; menopauza; breast cancer; screening; prevention; breast self-examination; menopause