Poetika prostoru v díle Josefa Čapka - Janečková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2019)
Předkládaná diplomová práce se zabývá analýzou jazykové a tematické výstavby textů Josefa Čapka sdetailním zaměřením na způsob utváření prostoru ve struktuře vyprávění. Problematika prostoru je nazírána v souvislosti s literárně-kulturním vývojem v českém prostředí. Do zkoumané oblasti zahrnujeme povahu prostředků, které spolu se stylistickými a dalšími zobrazovacími postupy evokují představy o prostoru literárního díla. Ve středu badatelského zájmu se proto ocitá analýza topik, jakožto ustálených literárních schémat, které se staly součástí literární kultury. Pozornost věnujeme rovněž výstavbě celku a způsobu vazby na jednotlivé dílčí motivy, čímž dochází kprozkoumání otázky vnitřní spojitosti díla. Dalším cílem diplomové práce je objasnění vazeb Čapkovy tvorby na kulturně-politický kontext. Na základě soudobé kritické recepce analyzujeme vztah kliterární tradici na jedné straně a plnění funkce literatury na straně druhé
The Poetics of Space in Josef Čapek´s Works
Keywords: Čapek, Josef; literární prostor; hermeneutika; topologie; tematologie; hledání perspektivy; politizace prostoru; ideologizace literatury; Čapek, Josef; literary space; hermeneutics; topology; thematology; searching for perspective; politization of space; ideologization of literatury