Vliv druhu fotokatalyzátoru na účinnost fotokatalytické degradace - Tesařová, Natálie (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zabývá studiem vlivu druhu použitého fotokatalyzátoru na účinnost fotokatalytické degradace. Teoretická část práce shrnuje základní principy heterogenní fotokatalýzy, vlastnosti oxidu titaničitého jako klíčového fotokatalyzátoru a faktory ovlivňující účinnost tohoto procesu, jako je například charakteristika světelného zdroje, koncentrace katalyzátoru a polutantu, teplota a přítomnost dalších látek v reakčním médiu. V rámci experimentální části práce pak byly provedeny experimenty testující vliv různých faktorů na proces fotokatalýzy. Bylo testováno, jak různé typy fotokatalyzátorů na bázi oxidu titaničitého ovlivňují rychlost a účinnost rozkladu modelových znečišťujících látek, konkrétně methylenové modři a dimethylsulfoxidu. Z testovaných fotokatalyzátorů byly nejúčinnější dva s označením P25 a AV01, jako nejméně vhodný pro aplikace ve vodném prostředí byl z testovaných fotokatalyzátorů vyhodnocen PRETIOX CG100.
Effect of photocatalyst type on the efficiency of photocatalytic degradation
Keywords: fotokatalýza; fotokatalyzátor; oxid titaničitý; čištění vody; methylenová modř; dimethylsulfoxid.; photocatalysis; photocatalyst; titanium dioxide; water purification; methylene blue; dimethyl sulfoxide.