Filosofické myšlení Johna Locka: od noetiky k politice - Debelková, Věra (Univerzita Pardubice, 2012)
Předložená bakalářská práce je zaměřena na zkoumání hlavních aspektů myšlení Johna Locka. Cílem práce je prozkoumat Lockovy poznatky nejen v noetice, ale zároveň v její praktické a teoretické části, jež se projevuje v politické filosofii. Ústředním bodem první části je teorie poznání a jiných kognitivních aktů Johna Locka. Primárně si Locke stanovuje za cíl prozkoumat lidské vědění, a proto se snaží hlouběji nahlédnout na původ a rozsah všeho v naší mysli, tedy idejí. Jimi nazývá vše, čím se naše mysl zabývá. Tyto ideje se k nám dostávají skrze zkušenost, která může přijít v podobě smyslového vnímání nebo z reflexe. Druhá část práce je zaměřena na jeho filosoficko-politické myšlenky, které jsou vyloženy v dílech "Dvě pojednání o vládě" a "Dopis o toleranci", jedná se především o jeho teorii vzniku státu a postoj k problematice svobody. Za předobraz svobody považuje "stav přirozený". Součástí této práce je několik komparací mezi Lockem a dalšími představiteli britského empirismu. Tato srovnání nejsou zahrnuta pod žádné samostatné téma, neboť slouží k ujasnění Lockových myšlenek.
Philosophical Thought of John Locke: From Epistemology to Politics
Keywords: noetika; empirismus; ideje; substance; zkušenost; politická filosofie; stát; společenská smlouva; vlastnictví; noetics; empiricism; ideas; substance; experience; political philosophy; law; social contract; property