Sociologie náboženství Petera L. Bergera : vývoj, ohlasy, kritika - Vlk, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato práce se zaměřuje na postavu a dílo amerického luteránského sociologa Petera L. Bergera. Snaží se poskytnout základní nahlédnutí na jeho působení v oblasti sociologie náboženství, podává přehled o jeho stěžejních teoretických koncepcích a myšlenkách obsažených především v dílech The sacred canopy, A rumor of angles, The heretical imperative a A far flory, přičemž neopomíjí jak jeho dřívější práce, tak sledovat autorovu současnou vědeckou aktivitu. Důležitá část této práce se věnuje tématu (proměny) náboženství v moderní době, tak, jak ho vnímal právě Berger, sleduje posun v jeho názorech na sekularizaci i jeho chápání situace náboženství v pluralitní době, jak ze strany sociologa, tak věřícího. Práce dává nahlédnout na způsob, jakým Berger ve svých dílech uchopuje náboženský fenomén, všímá si autorových přesahů mimo (pro Bergera příliš úzký) referenční rámec empirických věd a zohledňuje jeho metodologická východiska. Tématem práce není samotný Berger a její určitá část je tak vyhrazena ohlasům na jeho dílo, a to jak kladným, tak záporným.
Peter's L. Berger sociology of religion: development, reflections and critics
Keywords: sociologie náboženství; modernita; pluralita; sekularizace; P. L. Berger; sociology of religion; modernity; pluralism; secularization; P.L.Berger