Nanoradioprotekce - Holá, Alžběta (Univerzita Pardubice, 2024)
Nanoradioprotektiva jsou v současné době v oblasti zvýšeného zájmu pro své unikátní vlastnosti. Jako velmi slibný směr se jeví využití nanočástic oxidu ceričitého (CONPs), které se v současnosti řadí mezi nejintenzivněji studované radioprotektivní nanomateriály. Práce za využití metody scoping review kriticky hodnotí aktuální stav a trendy panující ve výzkumu těchto nanočástic se zaměřením na experimentální postupy, konceptuální směry a perspektivu dalšího vývoje.
Nanoradioprotection
Keywords: oxid ceričitý; radioprotektor; nanočástice; nanocerium; scoping review; cerium oxide; radioprotector; nanoparticles; nanocerium; scoping review