Daňové zatížení práce ve vybraných zemích Evropské unie - Šolcová, Anna (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce komparuje daňové zatížení práce tří profesí ve vybraných zemích Evropské Unie. V první části práce jsou představeny druhy, definice a funkce daní. Daň z příjmu fyzických osob, sociální a zdravotní pojištění jsou prezentovány pro Českou republiku, Slovinsko a Irsko. V praktické části jsou vypočteny čisté mzdy číšníka, pracovníka ve stavebnictví a pracovníka v pojišťovnictví. Následně je komparováno jejich daňové zatížení práce a průměrné mzdy v zemi, ve které pracují.
Tax Burden on Labour in Selected EU Countries
Keywords: daňové systémy; sociální pojištění; zdravotní pojištění; daň z příjmu fyzických osob; komparace; tax systems; social insurace; health insurance; personal income tax; comparation