Celní správa - činnost a budoucnost - Nosek, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2017)
Cílem práce je analyzovat rozsah současných pravomocí a náplň činnosti Celní správy, a to jak v oblasti cel a celnictví, tak v ostatních oblastech a zjistit, nakolik jsou činnosti v oblasti cel a celnictví pro Celní správu určující. Na základě syntézy zjištěných poznatků podat návrhy a doporučení pro další vývoj Celní správy, především v kontextu existence dalších orgánů, které mohou tyto činnosti zastat (Finanční správa, Policie ČR). Začátek práce se věnuje historickému vývoji celnictví. V další části je charakterizována Celní správa České republiky, její činnost a základní úkoly. Poté se věnuje spolupráci orgánů celní správy v rámci EU. Dále je práce zaměřena na analýzu vývoje činnosti Celní správy v letech 2000 až 2015. Práce je zakončena shrnutím a doporučením k činnosti Celní správy.
THE CUSTOMS ADMINISTRATION - ACTIVITY AND FUTURE
Keywords: celní správa; celnictví; historie celnictví; celní řízení; spotřební daně; Evropská unie; Schengenský prostor; Kimberleyský proces; Customs Administration; customs; customs history; customs proceedings; excise duties; European Union; Schengen area; Kimberley process