Prsten v pravěku - Kalábková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce je věnovaná nálezům prstenů v archeologických kontextech z období pravěku učiněných na prostoru dnešní České republiky. Po úvodních kapitolách seznamujících s konceptem práce a použitou metodikou následují kapitoly představující prsteny jako společenský fenomén pravěkého období - upozorňuji například na možné výklady symboliky tohoto šperku a možné významy pro tehdejší společnost. Kapitola věnovaná dějinám bádání seznamuje se stěžejními autory pro danou problematiku, následující kapitola seznamuje s typologií tohoto šperku a používanou terminologií. Kapitola 6 shrnuje dosavadní poznatky o prstenech z jednotlivých epoch uváděné v literatuře. Kapitola 7 je věnována možnostem zvyšování umělecké atraktivity prstenů - tedy výzdobným technologiím. Těžiště práce leží ve zpracovaném katalogu prstenů a analýzách vytvořených na základě shromážděných poznatků.
Ring in the Prehistoric Times
Keywords: šperky; ozdoby; inventář hrobu; prehistorie; protohistorie; jewel; decoration; inventory of a tomb; prehistory; protohistory