GC/MS stanovení izomerních mastných kyselin v potravinářských a biologických vzorcích - Merclová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce pojednává o stanovení mastných kyselin a izomerů mastných kyselin ve vzorcích potravinářských olejů a krevního séra. Separační metoda použitá ke stanovení byla plynová chromatografie v kombinaci s hmotnostním spektrometrem. Tuky obsahující mastné kyseliny byly před vlastním stanovením převedeny na methylestery za pomoci katalyzátoru methanolátu sodného. U vzorků krevního séra, které pocházely z krve zdravých dárců a dárců s různým stádiem rakoviny slinivky, byly před esterifikací tuky z krevního séra izolovány proteinovou precipitací. Následnou analýzou bylo zjištěno procentuální zastoupení jednotlivých majoritních i minoritních mastných kyselin ve vzorcích a zjištěné výsledky byly podrobeny statistické analýze.
GC/MS Determination of Isomeric Fatty Acids in Food and Biological Samples
Keywords: mastné kyseliny; izomery mastných kyselin; esterifikace; proteinová precipitace; methylestery mastných kyselin; plynová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; lipidomická analýza; fatty acid isomers; esterification; protein precipitation; fatty acid methyl esters; gas chromatography; mass spectrometry; lipidomics