Azobarviva v potravinách - Kielarová, Silvie (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce je věnována potravinářským azobarvivům. Teoretická část je zaměřena na jejich chemické a fyzikální vlastnosti, využití v potravinářském průmyslu a rizika spojená s jejich konzumací. Dále jsou zde popsány metody jejich analýzy v potravinách. V praktické časti byl spektrofotometricky stanoven obsah azobarviv v několika nealkoholických nápojích.
Azo dyes in food
Keywords: azobarviva; potravinářská barviva; aditiva; spektrofotometrie; azo dyes; food dyes; additives; spectrophotometry