Ekonomika Finska po vstupu do EU - Polák, Martin (Univerzita Pardubice, 2006)
Bakalářská práce se zabývá změnami v hospodářství finska během posledních patnácti let (1990-2005). Cílem je zjistit, jaký vliv mělo na finskou ekonomiku připojení k Evropské unii a co bylo příčinou úspěšného překonání hospodářské krize na počátku devadesátých let. Důležitou kapitolou je popsání současného vývoje jednotlivých průmyslových odvětví, slabiny finského hospodářství a jeho očekávaný vývoj do budoucna. V předposlední kapitole jsou popsány aspekty vstupu Finska do Evropské unie a je zde také nastíněná blízká budoucnost, ve které bude Finsko předsedající zemí EU.
Economy of Finland after joining the EU
Keywords: Finsko; HDP; Inflace; Nezaměstnanost; Zahraniční obchod; Evropská Unie