Knižné kovanie na väzbách z fondu benediktínskej knižnice v Broumove, problematika konzervovania a reštaurovania - Slovik, Radomír; Gluštíková, Marianna (Univerzita Pardubice, 2018)
Práca sa venuje prieskumu knižného kovania na väzbách benediktínskej knižnice v Broumove. Práca sa nevenuje len vývoju knižného kovania, ale aj jeho možným poškodeniam, na čo nadväzuje problematika konzervovania a reštaurovania. Hlavná časť práce pozostávala z fyzického prieskumu knižného kovania na väzbách z fondu benediktínskej knižnice v Broumove. Počas podrobného prieskumu boli skúmané kovové prvky od neskorej gotiky do 1. polovice 19. storočia, výsledkom prieskumu je venovaná kapitola Knižné kovanie na väzbách z fondu benediktínskej knižnici v Broumove. Nasledujúca kapitola sa venuje poškodeniu kovových prvkov, kde sú uvedené najčastejšie poškodenia knižného kovania zo zliatin medi a železa. Na kapitolu o poškodení ďalej nadväzuje kapitola o problematike konzervovania a reštaurovania knižného kovania zo zliatin medi a železa. V tejto časti je pozornosť venovaná metódam čistenia, stabilizácie a záverečného konzervovania. Jednotlivé metódy boli otestované na modelových vzorkách s umelo vytvorenými koróznymi produktami, ktoré mali simulovať korózne poškodenie knižného kovania v benediktínskej knižnici. V závere práce sa nachádzajú doporučené metódy čistenia, stabilizácie a konzervovania pre vybrané typy poškodenia knižného kovania.Jednotlivé kapitoly sú doplnené o podrobnú fotografickú a grafickú dokumentáciu.
Keywords: knižní kování; benediktinská knihovna; Broumov; restaurování; konzervování