Selected pyridine derivatives immobilized on colloidal nanosystems for asymmetric Henry reaction and drug delivery application - Bhosale, Dattatry Shivajirao (Univerzita Pardubice, 2017)
Prvni .ast diserta.ni prace byla zam..ena na p.ipravu a charakterizaci recyklovatelnych katalyzator. ur.enych pro Henryho reakci. Nejprve byly p.ipraveny a charakterizovany katalyzatory zalo.ene a m..natych komplexech blokoveho kopolymeru ?ż-methoxy- poly(ethylenglykol)-b-poly(L-glutamova kyselina) s (2R, 5S)- nebo s (2S, 5S)-5-isopropyl-5-methyl-2-(pyridin-2-yl)imidazolidin-4-onem. Reakce substituovanych aldehyd. s nitromethanem katalyzovana p.ipravenymi semi-rozpustnymi katalyzatory poskytovala odpovidajici 2-nitroalkoholy s vysokymi chemickymi vyt..ky (70.98%) a vysokou enantioselektivitou (61.92% ee). Polymerni katalyzator byl jednodu.e izolovan vysra.enim z reak.ni sm.si p.idavkem diethyletheru. Vysra.eny katalyzator izolovan pomoci centrifugy a recyklovan do 10 cykl.. Dale byl p.ipraven a charakterizovan recyklovatelny katalyzator zalo.eny na m..natem komplexu magnetickych nano.astic Fe3O4@SiO2 s (2R, 5S)-5-isopropyl-5-methyl-2-(pyridin-2-yl)imidazolidin-4-onem. Katalyzator byl charakterizovan pomoci DLS, FT-IR spektroskopie, SEM a mikroanalyzou. Reakce substituovanych aldehyd. s nitromethanem katalyzovana timto heterogennim katalyzatorem poskytovala odpovidajici 2-nitroalkoholy s vysokymi chemickymi vyt..ky (88.92%) a vysokou enantioselektivitou (68.94% ee). Reak.ni rychlost byla zpomalovana v d.sledku tvorby agregovanych forem nano.astic katalyzatoru (115.834 nm), a to v zavislosti na jejich hmotnostnim obsahu v reak.nim prost.edi. Katalyzator zalo.eny na magnetickych .asticich byl jednodu.e separovan z reak.ni sm.si aplikaci externiho magnetickeho pole a recyklovan do 10 cykl.. Po desetinasobne recyklaci katalyzatoru, byl pozorovan pokles vyt..ku ( 10%), zatimco enantioselektivita byla stale vysoka ( 94% ee). Vhodnost pou.iti katalyzatoru byla ov..ena p.i p.iprav. meziproduktu ur.eneho pro syntezu le.iva (R)-Salmeterolu (72%, 91% ee). Druha .ast diserta.ni prace byla zam..ena na p.ipravu a charakterizaci cileneho konjugatu isoniazidu s magnetickymi nano.asticemi Fe3O4@SiO2 (189 ?} 3 nm). Molekuly isoniazidu byly na povrch magnetickych nano.astic navazany prost.ednictvim kovalentni pH-sensitivni imino vazby. P.ipraveny konjugat byl charakterizovan pomoci rentgenove difrakce, SEM, dynamickeho rozptylu sv.tla, infra.ervene spektroskopie a mikroanalyzy. Konjugat uvol.oval isoniazid za podminek in vitro (pH = 4; 37 ??C; t. . 115 s). Dale byla studovana toxicita konjugatu Fe3O4@SiO2-isoniazid pomoci bun.k SK-BR-3 pou.itim systemu xCELLigence.
Vybrané deriváty pyridinu imobilizované na koloidních nanosystémech určené pro asymetrickou Henryho reakci a cílený transport léčiv
Keywords: blokový kopolymer; magnetické nanočástice; chirální ligandy; Henryho reakce; recyklace katalyzátoru; pH senzitivní konjugáty léčiv; cytotoxicita; block copolymer; magnetic nanoparticles; chiral ligands; Henry reaction; recovery of catalysts; pH dependent drug delivery; cytotoxicity