Návrh a studie nového vozu řady Rnoos pro přepravu dřevařské kulatiny - Veselík, Jan (Univerzita Pardubice, 2007)
V diplomové práci je proveden teoretický rozbor možnosti ložení dřevařské kulatiny na nový vůz řady Rnoos s ohledem na nakládací směrnici. Podle tohoto rozboru ložení byla upřesněna maximální ložná délka, počet a rozmístění bočních klanic a uvazovacích prvků. Základem práce je navržení vhodného typu klanicové nadstavby a vhodných uvazovacích prvků pro přepravu dřevařské kulatiny. Návrh nového vozu je doplněn základními pevnostními výpočty důležitých konstrukčních dílů. Kompletní studie zahrnuje základní výpočty ovlivňující provoz nového vozu, zúžení vozu, průjezd minimálním obloukem a nájezd na lodní trajekt včetně konečné kontroly kinematického obrysu dle UIC 505-1. Po dosazení základního vybavení potřebného pro provoz vozu se provedla kontrola prostorů na konci vozu dle UIC 521 a UIC 535-2.
Design and study of new wagon class Rnoos for round wood transportation
Keywords: nákladní vozy; dřevařská kulatina; klanice; uvazovací prvky