Performování role vlastence v 19. století z pohledu komparativní analýzy egodokumentů - Seidenglanzová, Jarmila (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce představuje performování vlastenecké role v 19. století ve městě Litomyšl. Na začátku textu je nastíněna terminologie, dále teorie a teze jednotlivých autorů, které byly doposud sepsané k této tématice. Text je zaměřený na projevy vlastenectví a na aktivity jednotlivců. Konkrétně se práce zabývá touto činností ve spojení s obyvateli města Litomyšl. Jednotlivci ve městě nosili například oblečení ve slovanských barvách, aby vyjádřili svou náklonnost k českému národu. Poté analyzuji dvě konkrétní osoby a demonstruji jejich vlasteneckou povahu na základě jejich chování, práce a činů, kterými se do historie města nesmazatelně zapsali.
Performance of the Patriot Role in the 19th Century from the Perspective of a Comparative Analysis of Ego-Documents
Keywords: vlastenci; 19. století; národ; Litomyšl; zemský patriotismus; partiots; 19th century; nation; Litomyšl; terrestrial patriotism/state patriotism