Diabetická neuropatie- rizikové faktory a rozvoj komplikací - Nováková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce se zabývá diabetickou neuropatií, zejména rizikovými faktory a rozvojem komplikací. Mezi nejčastější rizikové faktory jsem zahrnula hyperglykémii, hypertenzi a obezitu. Dále se ve stručnosti zabývám vyšetřovacími metodami a léčbou. V druhé polovině teoretické části se věnuji rozvoji komplikacím, zejména syndromu diabetické nohy, kde se zabývám příčinami a moderním hojením ran. Věnuji se i prevenci těchto komplikací a funkci podiatrické ambulance. Výzkumná část této práce se zaměřuje na rozdíly mužů a žen. Výzkumné šetření bylo prováděno pomocí vlastně vytvořeného dotazníku. Výsledky jsou statisticky zpracované ve formě grafů.
Diabetic neuropathy- risk factors and development of complications
Keywords: diabetická neuropatie; rizikové faktory; komplikace; podiatrická ambulance; prevence; diabetic neuropathy; risk factors; complications; foot clinic; prevention