Aktivizační programy pro seniory z antropologického pohledu - Franková, Eliška Elizabeth (Univerzita Pardubice, 2016)
Diplomová práce s názvem Aktivizační programy pro seniory se na tyto programy dívá pohledem antropologa. V zorném úhlu jeho pohledu je především forma, jak jsou tyto aktivity realizovány a poskytovány seniorům na Praze 8. Cílem práce je zmapování vzájemných vztahů, se zaměřením na problematiku aktivního stáří a jak jsou tyto skutečnosti odrazem proměny společnosti v rámci demografického stárnutí populace. Práce vychází z vlastního terénního výzkumu za využití techniky zúčastněného pozorování. Na základě zjištěných skutečností se diplomová práce snaží analyzovat pojmy stáří, stárnutí, senior v kontextu aktivního naplnění života. Práce je příkladem dobré praxe aktivního stárnutí a zapojení seniorů do života komunity. Měla by přispět k vytváření aktivit na úrovni obcí a měst ve vztahu ke zlepšování kvality života seniorů.
Activation programs for seniors from an anthropological perspective
Keywords: aktivizační programy; dobrovolnictví; kvalita života; senioři; stáří; ativation programs; volunteering; quality of life; seniors; old age