Problematika syndromu vyhoření u vychovatelů v ústavní péči - Marková, Aneta (Univerzita Pardubice, 2012)
Diplomová práce se zabývá problematikou syndromu vyhoření u vychovatelů, kteří jsou zaměstnáni v zařízení ústavní péče, konkrétně se jedná o Diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní školu a školní jídelnu v Hradci Králové. Vychovatelé jsou denně vystavováni mnohým nepředvídatelným situacím a velmi často se mění kolektiv klientů, proto se vychovatelé mohou setkávat s pocity marnosti a zbytečnosti ve svém zaměstnání. Tato práce si klade za cíl zjistit, zda se u vychovatelů již vyskytl syndrom vyhoření nebo toto riziko hrozí a doporučit možnosti řešení. Kvalitativní výzkum podává nástin skutečností a problémů, se kterými se vychovatelé nejvíce potýkají a hodnotí podle standardizovaného dotazníku míru syndromu vyhoření.
Problems of burnout for educators in institutional care
Keywords: ústavní výchova; diagnostický ústav; vychovatelé; syndrom vyhoření; institutional education; diagnostic institute; educators; burnout syndrome