Podpora rozvoje evropských regionů a jejich konvergence - Applová, Petra (Univerzita Pardubice, 2017)
Disertační práce se zabývá důležitým a stále aktuálním tématem v rámci kohezní politiky, a to její evaluací. Cílem disertační práce je výběr relevantních evaluačních metod a následné vyhodnocení jejich využitelnosti právě při evaluaci kohezní politiky. Práce shrnuje poznatky z oblasti regionální politiky, včetně specifik regionální politiky EU, dále regionálního rozvoje s akcentem na přístupy k hodnocení disparit. Stěžejní část práce se, s ohledem na zmíněnou důležitost provádění evaluace regionální politiky EU, zaměřuje na výběr relevantních evaluačních přístupů a na jejich aplikaci, a to v rovině národní i napříč regiony soudržnosti EU, a na následné vyhodnocení jejich využitelnosti právě při evaluaci kohezní politiky. Výzkum prokazuje, že provádět evaluaci kohezní politiky v rámci regionální dimenze je žádoucí, neboť závěry těchto konceptů se při velkém vzorku pozorování shodují, na rozdíl od závěrů metod aplikovaných na úrovni národní (s ohledem na převážně nízký počet regionů soudržnosti).
European Regions Support and Their Convergence
Keywords: regionální politika; regionální rozvoj; konvergence; disparity; evaluace; evaluační metody; evaluační přístupy; regional policy; regional development; convergence; disparities; evaluation; metods of evaluation; approaches of evaluation