Genetické vyšetření predispozice celiakie - Bláhová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou celikalie, včetně její diagnostiky. Teoretická část této práce je zaměřena na obecnou charakteristiku tohoto onemocnění, klinické projevy celiakie a jejich řešení. Detailně se teoretická část této práce zaměřuje na možnosti diagnostiky a léčby. Experimentální část této práce je věnována metodám genetického vyšetření predispozic celiakie pomocí určení alel HLA asociovaných celiakií, nejčastěji HLA-DQ2 a HLA-DQ8. Tato část práce se dále zabývá popisem těchto metod a interpretací výsledků měření jednotlivých vzorků.
Genetic Predisposition to Coeliac Disease Testing
Keywords: celiakie; diagnostika; genetika; predispozice; HLA alela; coeliac disease; diagnostics; genetics; predisposition; HLA allele