Sorpční vlastnosti oxycelulózy - Nýdrová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem diplomové práce bylo studium sorpčních vlastností TEMPO oxycelulózy. Jedná se o derivát celulózy, který díky svým výjimečným vlastnostem má nenahraditelné místo na trhu. Zvolením experimentálního postupu separace železnatých iontů pomocí TEMPO oxidované celulózy v hydrokoloidní podobě se snažím získat bližší informace o těchto vlastnostech. Stanovení bylo provedeno spektrofotometricky při vlnové délce 510 nm. Byla zkoumána sorpční schopnost testovaného vzorku oxycelulózy pro dvě různá reakční prostředí. U obou typů roztoků byla stanovena optimální reakční doba pro nejvyšší adsorpci z intervalu reakčních dob 5 - 30 minut. Pro vyhodnocení byly použity dvě metody. První je založena na Lambert-Beerově zákoně a druhá, směrodatnější metoda, je metoda standardního přídavku. Zkoumáním sorpčních vlastností TEMPO oxycelulózy byl získán bližší přehled o vlastnostech a mechanismu adsorpce kovů na povrchu oxycelulózy a možnost diskutovat následné využití těchto poznatků do budoucna.
Sorption properties of oxycellulose
Keywords: Oxycelulóza; sorpční vlastnosti; železnaté ionty; reakční čas; reakční prostředí; Lambert-Beerův zákon; standardní přídavek; Oxycellulose; Sorption properties; iron ions; reaction environment; reaction time; Lambert-Beer law; standard addition