Vývoj odvětvové struktury v regionech ČR - Vlčková, Jana (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou odvětvové struktury regionů, konkrétněji analýzou odvětvové strukturu ve 14ti krajích České republiky. Cílem práce je zhodnotit vývoj odvětvové struktury ekonomiky v regionech ČR. Na počátku se práce zabývala vymezením teoretických pojmů. Následně práce vymezila třísektorový model odvětvové struktury regionu a také klasifikaci ekonomických činností s jejím historickým vývojem. Tato práce zanalyzovala vývoj odvětvové struktury regionů a koeficient specializace z pohledu ukazatele hrubé přidané hodnoty a zaměstnanosti. Analýzou vývoje odvětvové struktury v krajích bylo zjištěno, že vývoj jednotlivých sektorů je proměnlivý a sektor primární vždy dosahoval nejnižších podílů. Výpočet koeficientu specializace prokázal, že specializace krajů se v průběhu let měnila pouze drobně a že struktura ekonomiky kraje Hlavní město Praha se nejvíce odlišuje od struktury České republiky.
Development of the sectoral structure in the regions of the Czech Republic
Keywords: regiony; odvětvová struktura regionu; sektor; odvětví; regions; industry structure of the region; sector; industry