Tři historická štuková figurální díla s ušlechtilou monochromní povrchovou úpravou - Kudrna, Jiří (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část je zařazena jako první, v úvodu se zabývá problematikou povrchových úprav trojrozměrných uměleckých děl, definicí základních pojmů, funkcemi povrchových úprav a jejich historickým vývojem. Zvláštní pozornost je věnována monochromní finální úpravě povrchu štukatérských děl. Následuje podrobný popis technik a technologií leštěné běli, jejich historickými etapami, včetně aplikací současných materiálů. V této souvislosti se věnuje i stručné historii štukatérství. Praktická část práce představuje restaurátorský průzkum, vytvoření konceptu restaurování a komplexní restaurátorský zásah na třech konkrétních historických dílech.
Three historical stucco figural works with a refined monochrome finish
Keywords: polychromie; monochromie; barevné povrchové úpravy; vrstva; barva; nátěr; leštěná běl; socha; štuk; restaurování; poliment; busta; reliéf; oltář; polychromy; monochrome; colour finishes; layer; colour; coating; white polish; statue; stucco; restoration; poliment; bust; relief; altar