Paretovo rozdělení v pojištění a zajištění - Klapal, Jan (Univerzita Pardubice, 2014)
Předmětem diplomové práce "Paretovo rozdělení v pojištění a zajištění" je aplikace tohoto rozdělení v modelování individuálních škod v neživotním pojištění, při výpočtu zajistného v neproporcionálním zajištění a při simulaci extrémních škod. Teoretický základ, který je nutnou součástí pro pochopení celé problematiky, je doplněn o praktické ukázky jednotlivých metod s využitím softwarových programů MS Excel a Statgraphic Centurion XV.
Pareto Distribution in Insurance and Reinsurance
Keywords: Paretovo rozdělení pravděpodobnosti; modelování individuálních pojistných plnění; neproporcionální zajištění; nettozajistné; simulace extrémních škod; kvantilová funkce; Pareto distrubution; modeling of individual losses in non-life insurance; non-proportional reinsurance; risk premium; simulation of extreme losses; quantile function