Biochemické testy na vyšetření stavu myokardu - Dytrychová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce charakterizuje a porovnává různé diagnostické metody na vyšetření stavu myokardu v oblasti klinické biochemie. Především se zaměřuje na biochemické testy pro stanovení biomarkerů myokardiální nekrózy. Mezi tyto markery se řadí enzymy aspartátaminotransferáza, laktátdehydrogenáza a kreatinkináza, jejichž stanovení je dnes již minulostí. V současnosti se využívá především stanovení isoenzymu kreatinkinázy CK-MB, myoglobinu a v neposlední řadě srdečních troponinů, které patří mezi nejužívanější markery myokardiální nekrózy a jejichž stanovení se stalo základem definice infarktu myokardu. Zvláštní skupinou markerů jsou natriuretické peptidy, které ukazují na dysfunkci myokardu a jejichž stanovení se využívá především v diagnostice srdečního selhání. Mezi novější markery, které byly objeveny v posledních letech, patří markery lokálního a systémového zánětu a markery myokardiální nekrózy a ischémie.
Biochemical tests for examination of myocardium
Keywords: Myokard; biochemický marker; akutní koronární syndrom; infarkt myokardu; troponiny; kreatinkináza; myoglobin; Myocardium; biochemical marker; acute coronary syndrome; myocardial infarction; troponins; creatine kinase; myoglobin