Stanovení aktivity cholinesteráz v krvi s využitím dithiodipyridinu jako chromogenu - Dorňáková, Dagmar (Univerzita Pardubice, 2019)
Teoretická část se týká cholinesteráz, jejich struktury, funkce, stanovení inhibice i aktivity a také využití inhibitorů cholinesteráz při léčbě Alzheimerovy choroby. Experimentální část se zaměřuje na spektrofotometrické stanovení aktivity cholinesteráz s využitím chromogenu dithiopyridinu. Obsahuje zpracování krve, testování reakčních podmínek, stanovení inhibiční účinnosti, typu inhibice a stanovení rozdělovacího koeficientu spolu s polární povrchovou plochou molekuly.
Determination of cholinesterase activity in blood using dithiodipyridine as a chromogen
Keywords: Cholinesteráza; dithiodipyridin; Alzheimerova choroba; spektrofotometrie; aktivita a inhibice enzymu.; Cholinesterase; dithiodipyridine; Alzheimer's disease; spectrophotometry; activity and inhibition of enzyme.