Vliv druhu dřeva na výtěžek sulfátové várky - Venglářová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2000)
Byl stanoven vliv druhu dřeva a jeho kvality na výtěžek sulfátové várky. Vařeny byly třísky z borovice a pilařské štěpky z borovice a ze smrku. Ve dvou laboratorních diskontinuálních vařácích byly simulovány varné postupy Kamyr a SuperBatch. Byly proměřeny závislosti výtěžku na čísle kappa, stanovena délka vláken a jejich hrubost. Buničina získaná z netříděného dřeva byla mleta v holandru a byla určena její mlecí křivka.
Influence of wood sorts on yield of kraft cooking
Keywords: sulfátová várka; pilařské štěpky; třísky; výtěžek; mlecí křivka